Rakan Blogger Polaris...Terima Kasih Semua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam Aidil Fitri 2011- Mohon maaf Atas Segala Kesilapan dan Terkasar Bahasa

Salam Aidil Fitri al Mubarak 2011... Slideshow: Azierahman’s trip to Chengkau (near Seremban), Negeri Sembilan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Seremban slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Friday, July 24, 2009

Perhimpunan Bersama Warga Pendidik


Selasa lepas ana, bersama bos n seorang lagi rakan menghadiri perhimpunan bersama warga pendidik di Putrajaya. Ceritanya berkaitan pemansuhan PPSMI tahun 2012 Taklimat diberi oleh TPM (Tan Sri Muhyidin Yassin). Ana bukan nak bercerita pasal PPSMI...sebab semua org dah bercerita tentang PPSMI. Ana tak pasti kalau semua orang puas hati bila PPSMI dimansuhkan. Tapi kalau nak cerita puas hati, memang tak ada sudahnye...

Kat sini ana nak cerita sikit tentang memartabatkan Bahasa Melayu seperti yang diwar-warkan. Bunyinya memang bagus, tapi ana tak nampak apa yang perlu dilakukan. Betul ke nak martabatkan bahasa Melayu semula???? Yang ana dengar Bahasa Inggeris akan diwajibkan dalam SPM.Bukan ana tak suka bahasa Inggeris. Ana sendiri suka baca buku bahasa Inggeris.

Kalau betul nak baiki bahasa Inggeris anak-anak murid kita, jadikan bahasa Inggeris tu satu matapelajaran yang menyeronokkan. Sekarang ni dengan suasana pembelajaran yang semakin rumit, anak-anak murid kita semakin bertambah penat dan bosan. Ajar mereka bercakap guna bahasa Inggeris. Kita kata kita nak mereka tu cakap dalam bahasa Inggeris kan??? Takkan la nak suruh mereka cakap bahasa Inggeris sampai kene lulus wajib. Sekarang ni mereka semakin takut dengan matapelajaran tu sebab semuanya jadi wajib. Pak menteri kata, takkan la belajar bahasa Inggeris dari tahun 1 sampai tahun 6, dari ting 1 sampai ting 6 tak boleh lulus bahasa Inggeris...ana tersenyum sendiri dengan kata-kata tu.

Sedangkan orang Melayu yang cakap Melayu dari kecik sampai la nak mati...pun tak boleh lulus bahasa Melayu dalam SPM...:) macam mana tu...:) Ana sendiri terkial-kial nak memantapkan bahasa Melayu ana. Degree bahasa Melayu...tapi semakin ana belajar...semakin banyak benda yang ana rasa ana tak tau dalam bahasa Melayu. Dulu masa ana mengajar...rasa macam ana bagus je...ye lah masa tu ajar budak kecik...sekarang ni ana rasa...huh macam tah apa-apa bahasa Melayu ana...

Berbalik kepada memartabatkan bahasa Melayu, apa sebenarnya yang nak dilakukan??? Tak ada apa pun sebenarnya. Tak dengar pun apa yang akan dilakukan. Kalau dulu ada macam-macam slogan sekarang ni tak ada apa-apa pun. Senyap dan sunyi...Martabatkan lah dulu bahasa Melayu...sambil2 tu mantapkan bahasa Inggeris yang tak kurang pentingnya dalam kehidupan global. Begitu juga bahasa-bahasa lain antaranya bahasa Arab dan bahasa Cina.

0 comments:

Post a Comment

Senarai Blog Kengkawan

Popular Post


Get this widget here
POLARIS WORLD MALAYSIA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute