Rakan Blogger Polaris...Terima Kasih Semua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam Aidil Fitri 2011- Mohon maaf Atas Segala Kesilapan dan Terkasar Bahasa

Salam Aidil Fitri al Mubarak 2011... Slideshow: Azierahman’s trip to Chengkau (near Seremban), Negeri Sembilan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Seremban slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Thursday, December 1, 2011

Obor-Obor Gergasi Menyerang JepunObor-obor Nomura biasanya membiak di perairan China pada musim bunga, dan mereka matang menjadi dewasa semasa arus lautan perlahan-lahan membawa mereka ke utara. Pada bulan Julai, apabila kawanan pertama sampai di Tsushima (di utara pulau selatan Kyushu), kebanyakan obor-obor bersaiz besar seperti ahli gusti sumo. Pada saiz ini, ia hanya memerlukan kira-kira 5 atau 10 daripada mereka untuk merosakkan jaring nelayan.

Selain dari merosakkan jarring nelayan, obor-obor gergasi juga dipersalahkan kerana membunuh ikan yang lain dengan racun mereka, menyebabkan penurunan kualiti dan kuantiti hasil tangkapan ikan.

Pada tahun 2005, industri perikanan melaporkan lebih 100,000 kes-kes yang berkaitan dengan obor-obor perosak di seluruh negara Jepun. Pada kemuncak serangan pada tahun itu, obor-obor raksasa dianggarkan kira-kira 300 hingga 500 juta melalui Selat Tsushima ke dalam Laut Jepun setiap hari. Baca lagi di....http://majalahbiarbetul.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Senarai Blog Kengkawan

Popular Post


Get this widget here
POLARIS WORLD MALAYSIA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute