Rakan Blogger Polaris...Terima Kasih Semua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam Aidil Fitri 2011- Mohon maaf Atas Segala Kesilapan dan Terkasar Bahasa

Salam Aidil Fitri al Mubarak 2011... Slideshow: Azierahman’s trip to Chengkau (near Seremban), Negeri Sembilan, Malaysia was created by TripAdvisor. See another Seremban slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Friday, December 25, 2009

Kawan, sahabat

Apa agaknya erti kawan dan sahabat bagi orang lain...seperti yang selalu diperkatakan mencari kawan tak sesukar mencari seorang sahabat. Tapi untuk ana tetap menjadi suatu kesukaran walaupun dalam mencari erti berkawan. Baru-baru ini seorang rakan lama ana menelefon ana dan menghantar sms kepada ana. Ketika itu ana berada luar dari kawasan rumah ana dan telefon ana tertinggal di rumah. Sms dari dia buat ana terkedu...kenapa engkau tak jawab bila aku call atau sms, aku ingat kat kau...ye lah...aku ni siapalah pada engkau...

Kenapalah keluar ayat yang macam tu...sampai hari ni ana masih belum menjawab atau menelefon rakan lama ana. Bukan ingin berlaku kejam, tapi setiap kali menghantar pesanan ringkas, itu lah ayat yang dihantar. Kenapa? Seingat ana, belum pernah lagi ana menghantar kata-kata yang menyakitkan hati rakan ana tu. Kalau dia mengaku ingat pada ana, mengaku ana ni rakan dia, tak perlulah keluar kata-kata sebegitu rupa.

Dalam hati ana, belum pernah lagi ana ingin melupakan rakan-rakan lama. Cuma kadangkala ana terasa bosan dengan teknologi yang sentiasa mengejar kehidupan manusia. Sesekali ana cuba bebaskan diri ana dari situasi begitu. Sebab tu ada masanya ana tak kisah pun telefon ana pada siapa dan di mana letaknya. Ana harap rakan ana tu beri ana masa dan ruang seketika. Insyaallah, ana akan menghantar pesanan ringkas dan menelefon dia suatu hari nanti.

Belum selesai dengan rakan ana yang seorang ni, seorang lagi rakan mengeluarkan kata-kata yang agak pedih untuk ana terima. Dia cuba memperkenalkan ana dengan bapa saudaranya. Bukan ana menolak, cuma ana tak mau rasa terpaksa dalam menerima seseorang dalam hidup ana. Kata-katanya " ke engkau tak terima sebab mencari pucuk muda"...sakitnya hati ana ketika itu tuhan je yang tau. Kalau dekat mau je ana...

Tapi ana masih boleh lagi berseloroh, walau dalam hati, tuhan je yang tau bagaimana perasaan ana waktu tu. Belum pernah ana menetapkan bagaimana atau tahap apa seseorang perlu berkawan dengan ana. Sampai saat ni ana masih terasa pedihnya. Bila dia cuba YM ana dan telefon ana, ana diamkan je. Entahlah, tak taulah sampai bila ana berdiam diri dengan dia. Kenapa bila meluahkan kata-kata, kita jarang nak berfikir tentang perasaan orang lain.

Ana bukan seorang yang terlalu sensitif dalam berkawan. Ana tau di belakang ana, ada yang berkata, bercerita tentang ana. Tapi pada ana, selagi tak menyentuh keperibadian ana, dan memang bukan ana yang melakukan, biarlah. Tak menjadi apa pun kepada ana. Cuma suatu saat bila kata-kata di atas diluahkan kepada ana, terasanya sampai menusuk jauh ke dalam hati ana. Ana cuma terfikir kenapa?


1 comments:

Poning said...

kenal Quran dlm erti kata sebenarnya mmbuat jiwan tenang....he...he...heh....

Post a Comment

Senarai Blog Kengkawan

Popular Post


Get this widget here
POLARIS WORLD MALAYSIA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute