Kek Lapis Sarawak merupakan tradisi warga Sarawak yang diwarisi secara turun temurun. Untuk menghasilkan Kek Lapis Sarawak ia perlu melalui proses manual yang amat teliti, rumit dan memakan masa. Disebabkan itu, Kek Lapis Sarawak dapat disimpan dengan lama.
Kesabaran dan kesenian tinggi akan menghasilkan Kek Lapis Sarawak yang begitu menarik dalam kepelbagaian corak, rasa dan saiz.
Kini Kek Lapis Sarawak mula dihidangakn pada hari – hari perayaan besar di Malaysia seperti Aidilfitri, Tahun Baru Cina & Krismas, turut menjadi pilihan di Majlis Pertunangan & Perkahwinan.
Pelawat yang ke Sarawak pasti akan mendapatkan Kek Lapis Sarawak untuk dijadikan buah tangan untuk diri sendiri atau diberi kepada rakan-rakan. Terdapat juga syarikat-syarikat yang kini memilih Kek Lapis Sarawak untuk jadikan cenderahati di majlis – majlis rasmi mereka.
Admin : Dalam ramai-ramai...aku antara yang tak membeli kek lapis Sarawak...sebabnye...aku tak makan kek...:) adik-adik aku pun sama gak. Pernah beli...tapi masing-masing kata tak tahan manis...sebab tu aku tak membeli langsung kek lapis Sarawak.
0 comments:
Post a Comment